Bereikbaar bestuur
Het college wil een bereikbaar bestuur zijn. De ‘eerste 150 dagen gesprekken’ waren daarin een eerste stap. Na afronding daarvan heeft het college toegezegd het gesprek met de stad voort te zetten, gericht op enkele belangrijke onderwerpen, zoals cultuurvisie en Omgevingswet. Daarnaast is het college van plan later in de bestuursperiode terug te komen bij de gesprekspartners van de 150 dagen. De volgende vragen staan daarbij centraal: Waar staan we in de uitvoering van het coalitie akkoord; wat hebben we bereikt en waar gaan we in de resterende periode nog de nadruk op leggen? Er staat een website in de steigers om de acht ambities van het coalitieakkoord te kunnen volgen. Deze gaat live nadat het college weer volledig is en het coalitieakkoord is aangepast.
Echte Burgerparticipatie
Vanuit de Raadsgriffie is het programma Echte Burgerparticipatie opgezet voor verdere promotie van de lokale democratie. Het budget wordt gebruikt om de communicatie van projecten zoals bijvoorbeeld de ideeënmarkt en het Lagerhuisdebat vooral bij jongeren en nieuwe inwoners onder de aandacht te brengen. In oktober heeft een succesvolle tweede editie van de ideeënmarkt plaatsgevonden. Daarbij zijn 14 ideeën van inwoners aan raadsleden gepresenteerd. Gezien de evaluatie van de raadsinitiatieven De Wijk is van Iedereen, de Motiemarkt en het Lagerhuisdebat en het inleveren van de helft van het budget in de begroting 2020 wordt niet het hele budget besteed in 2019.
Externe netwerken
Het college vervult een adviserende rol in verschillende commissies van de VNG en in de G40. Zaanstad krijgt per 29 november weer een positie bij de VNG. Wethouder Mutluer wordt dan lid van het dagelijks bestuur.
Waar nodig voert het college een actieve lobby in de externe netwerken om het Zaanse belang goed op alle niveaus zichtbaar te maken. Een voorbeeld is het continu aandacht blijven vragen voor de inclusieve metropool in de MRA-Agenda 2.0.
Ontwikkelingen gemeentefinanciën
Op dit moment herijkt het Rijk de algemene uitkering. De bedoeling is dat hierdoor een betere verdeling van middelen ontstaat. Voor de herijking wordt een onderzoek uitgevoerd in twee delen: het sociaal domein en de overige onderdelen van de algemene uitkering. Het onderzoek loopt tot januari 2020 en moet ingevoerd worden bij de meicirculaire 2020 voor het jaar 2021. De herverdeling van middelen die hieruit ontstaat leidt tot voor-en nadelen bij de individuele gemeenten. Hoe Zaanstad uit de verdeling springt is nog niet te zeggen.
Transformatiefonds
Na het rapport van de rekenkamer over het transformatiefonds, zijn gesprekken gevoerd met de raad. Na de technische sessie in oktober wordt het gebruik en werking van het transformatiefonds opgenomen in de financiële verordening. In 2021 vindt de eerste evaluatie plaats.
Actualisatie financieel beleid
Voor het zomerreces is er een aantal verordeningen met bijbehorende nota’s ter vaststelling aangeboden aan de raad. Hiermee wordt het financieel beleid geactualiseerd en bestendigd. De belangrijkste is de financiële verordening. Hierin is ook het gebruik en werking van het transformatiefonds opgenomen. Samen met de raad is gesproken over mogelijke verbeterpunten van het transformatiefonds. Hierdoor vindt vaststelling plaats in het vierde kwartaal.
Bedrijveninvesteringszone
Het Stadshart van Zaandam heeft vanaf 1 januari 2019 tot en met 2023 een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) vastgesteld. De ondernemers betalen hiervoor jaarlijks een bijdrage waarvan de gemeente de heffing en invordering verzorgt. Met de opbrengst kunnen ondernemers gezamenlijk investeren om het BIZ gebied (het centrum) aantrekkelijker, bekender en veiliger te maken. De BIZ is samen met de ondernemers in het Stadshart tot stand gekomen, wat bijgedragen heeft aan het draagvlak voor deze nieuwe heffing. De resultaten over het eerste jaar onderschrijven dat. Het percentage ontvangen bezwaarschriften bedraagt minder dan 1,5%. Daarnaast is inmiddels meer dan 80% van de begrote bijdrage over 2019 door de gemeente ontvangen. Een succesvol resultaat.