Werk & inkomen
De daling van het bijstandsbestand gaat sneller dan verwacht. De college ambitie van maximaal 3650 inwoners met een bijstandsuitkering is bereikt. Al ruime tijd zetten we fors in op het versterken van re-integratievoorzieningen en het spreken met bijstandsgerechtigde inwoners waarbij we de mogelijkheden voor werk of meedoen onderzoeken. In combinatie met de gunstige economische omstandigheden heeft deze aanpak het gewenste effect. We zien dat aandacht werkt, onder de uitstroom naar werk is een grote groep bijstandsgerechtigde inwoners die langer dan drie jaar een uitkering had. Door de hoge uitstroom en lage instroom ontstaat er een financieel voordeel. Een andere ontwikkeling is de afname van het aantal medewerkers in de sociale werkvoorziening. Ook die ontwikkeling gaat sneller dan verwacht, doordat medewerkers vaak voor hun pensioen uitstromen uit het werkzame leven.
Armoede
Begin april is de nieuwe Armoede Agenda 2019-2022 vastgesteld. Deze is verder uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma met bijbehorende begroting. In het programma wordt de komende jaren ingezet op een intensieve schuldenaanpak, een aanpak voor kinderen in armoede en werkende armen, en ondersteuning op maat door het creëren van nieuwe handelingsperspectieven. 2019 heeft vooral in het teken gestaan van nieuwe beleidsontwikkeling en planvorming met partners, maar daarnaast hebben we ook mooie dingen bereikt voor mensen in armoede. Zo hebben we met het project Get a Grip jongeren die problematische schulden hebben op een nieuwe manier begeleid. Ook is dit jaar het gemeentelijk beleid voor de verlening bijzondere bijstand uitgebreid, door de uitgangspunten vanuit het project Maatwerkbudget in de beleidsregels te verwerken en structureel te maken.
Externe middelen
Met het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) heeft Zaanstad bijna 1 miljoen binnengehaald. Het project onder de naam ‘Local Heroes’ kunnen wij 190 jongeren een traject aanbieden. Jongeren krijgen hiermee de kans om eigen talenten te onderzoeken en te ontwikkelen. Ook met het actieplan Perspectief op Werk komen er extra middelen naar de regio om meer mensen aan het werk te helpen. Met het geld worden diverse projecten gefinancierd om de werkgeversdienstverlening te versterken en de voorzieningen voor werkzoekenden uit te breiden.